Kinija: Skirtumas tarp puslapio versijų

3 236 pridėti baitai ,  22:47, 23 gruodžio 2022
nėra keitimo aprašymo
4 eilutė: 4 eilutė:


Kinija turi 1,43 milijardo gyventojų ir pagal žmonių skaičių yra didžiausia valstybė. Kol kas, kol dar jos [[Indija]] neaplenkė. O pastaroji, atrodo, gimstamumo tempų pristabdyti nesugeba, tad jau per artimiausią dešimtmetį, o gal ir per artimiausius porą metų, tikėtina, kad ir aplenks.
Kinija turi 1,43 milijardo gyventojų ir pagal žmonių skaičių yra didžiausia valstybė. Kol kas, kol dar jos [[Indija]] neaplenkė. O pastaroji, atrodo, gimstamumo tempų pristabdyti nesugeba, tad jau per artimiausią dešimtmetį, o gal ir per artimiausius porą metų, tikėtina, kad ir aplenks.
== Kinijos santvarka ==
Kinijos santvarka - tiesiog [[komunizmas]], tačiau modernizuotas pagal stipriai išvystytą [[1984]] modelį, paremtas taip vadinama [[socialinis kreditas|socialinio kredito]] sistema. Žmones visur seka automatinės sistemos su [[Dirbtinis intelektas|Dirbtiniu intelektu]], kurios dar visiškai neseniai, prieš kokį dešimtmetį atrodė kaip kokia fantastika. Dabar gi tokios sistemos yra ant kiekvieno kampo. Visur stovi video kameros, atpažįstančios žmonių veidus, bei jautrūs kryptingi mikrofonai, pasiklausantys ir įrašantys, kas su kuo bendrauja ir netgi apie ką kalba. Tekstus automatiškai irgi dešifruoja [[DI]], o paskui tas pats DI ir sprendžia, ar kokio nors žmogaus [[socialinis kreditas]] turėtų būti nepaliestas, ar padidintas, ar sumažintas, o paskui - atitinkamai, jei žmogus netinkamas - tai pasiųstas į [[koncentracijos stovykla|koncentracijos stovyklą]].
Kinijos vadas [[Xi Jinping]] šitą sistemą įvedė, bandydamas padaryti tai, ko nesugebėjo [[Mao Zedong]], milijonus žmonių išžudęs komunistinis [[didysis vadas]]. Pastarojo organizuoti [[chunveibinai]] (raudonieji kinų kompartijos žmogžudžiai) bandė perauklėti visuomenę, masiškai visus mušdami, kankindami ir žudydami klaikiais būdais, rengdami didžiules viešas perauklėjimo egzekucijas. Bet viskas nepavyko, nes nesigavo kontroliuoti, ką kas kalba ir ką kas galvoja. Taigi, Xi Jinping, kuris kadaise ir pats buvo chunveibinu, dabar bando pakartoti Mao Zedongo idėjas, tiktai jau moderniais būdais.
Beje, Kinija renka duomenis ir apie viso likusio pasaulio gyventojus, juos identifikuoja ir kaupia informaciją. Taigi, kad ir ne taip detaliai, bet tam tikrus [[socialinis reitingas|socialinius reitingus]] gauna ir visų kitų valstybių žmonės, įskaitant ir visus [[Lietuva|Lietuvos]] piliečius. Nenustebkite, jei kada nors norėsite įvažiuoti į Kiniją, bet negalėsite - gali būti, kad tenai sistema užregistravo, pvz., kad dalinotės [[Facebook]] tinkle kad ir šiuo [[Pipedija|Pipedijos]] straipsniu, t.y., platinote antivalstybinę informaciją.
O antivalstybinei informacijai priskiriama kas papuola - pvz., yra uždraustas multikas apie Mikę Pūkuotuką, nes kažkam pasirodė, kad šitas personažas panašus į [[didysis vadas|didyjį vadą]] Xi Jinpingą. Arba, pvz., uždrausta išvis visa [[fantastika]], kurioje tik pasakojama apie [[kelionės laiku|keliones laiku]]. Pagal oficialią partijos poziciją, kurią [[2011]] metais paskelbė Kinijos valstybinė radijo , filmų ir televizijų administracija, bet koks pramoginis turinys, kuriame minimos kelionės laiku, yra netinkamas, nes jame trūksta pozityvių minčių ir prasmės.
Realiai gi visi supranta, kad pagrindinė priežastis - kad filmuose, kur yra kelionės į ateitį, neretai yra rodomos būtent panašios į Kiniją, absurdiškos ir baisios visuomenės, kur visi žmonės yra sekami, kontroliuojami ir neturi visiškai jokių teisių. Kadangi visi tokie filmai atrodo kaip visiškai tiesioginė aliuzija į dabartinę Kinijos santvarką, tai jie ir buvo uždrausti. Beje, ir šiaip [[fantastika]] Kinijoje labai prastai toleruojama ir paprastai neleidžiama dėl tų pačių priežasčių.




1 246

pakeitimai