Pipedija - tautosaka, gandai, kliedesiai ir jokios tiesos! Durniausia wiki enciklopedija durnapedija!


Kaišiadorys: Skirtumas tarp puslapio versijų

Jump to navigation Jump to search
3 836 pridėti baitai ,  17:08, 7 liepos 2012
28 eilutė: 28 eilutė:


== Kaišiadorių vardo kilmė ==
== Kaišiadorių vardo kilmė ==
Yra labiausiai išplitusios kelios visokios Kaišiadorių pavadinimo versijos, kurios tarpusavy visiškai prieštarauja, nes yra absoliučiai nesutampančios, todėl matyt kad visos ir yra teisingos. Tai todėl mes jas visas čia jums dabar ir pateikiame.
Yra labiausiai išplitusios kelios visokios Kaišiadorių pavadinimo versijos, kurios tarpusavy visiškai prieštarauja, nes yra absoliučiai nesutampančios, todėl matyt kad visos ir yra teisingos. Tai todėl mes jas visas čia jums dabar ir pateikiame. Vienok dar turim pastebėti, kad XIXa. viduryje Kaišiadorys lenkiškai vadinti Koszedary, o rusiškai - Кошедары, lietuviškai tuo tarpu - Kašedarai. Vienok jau XIX. a viduryje lietuviškai buvo imta vadinti Kaišedorys, o jau [[1924]] pašte buvo oficialiai naudojamas pavadinimas Kaišiadorys. XXa. viduryje būta kalbainiškų bandymų pervadinti miestelį, kad visi sakytų "Kaišiadoris", vėliau - "Kaišiadoriai", bet tokie bandymai nebuvo sėkmingi.
 


=== Kaišiadorių pavadinimo japoniška kilmė ===
=== Kaišiadorių pavadinimo japoniška kilmė ===
45 eilutė: 46 eilutė:


Taip kad matome, jog vienareikšmiai aišku, kad Kaišiadorių [[etimologija]] reiškia, kaišiojimo darymą. Aišku gi kokio kaišiojimo kokį darymą, todėl šita versija tikrai yra neteisinga, nes tai jau būtų visiškai nesąmonė teigti, kad tokia nesąmonė galėjo būti kada nors galvose pas [[lietuviai|lietuvius]], nes lietuviams seksas yra svetimas ir jie tikrai tuo niekada neužsiimdinėjo ir neužsiimdinės!
Taip kad matome, jog vienareikšmiai aišku, kad Kaišiadorių [[etimologija]] reiškia, kaišiojimo darymą. Aišku gi kokio kaišiojimo kokį darymą, todėl šita versija tikrai yra neteisinga, nes tai jau būtų visiškai nesąmonė teigti, kad tokia nesąmonė galėjo būti kada nors galvose pas [[lietuviai|lietuvius]], nes lietuviams seksas yra svetimas ir jie tikrai tuo niekada neužsiimdinėjo ir neužsiimdinės!
=== Kalbainiai ir vikipedikai apie Kaišiadorių vardą ===
Kai kurie visgi tyrinėtojai sako, kad tas kaišiojimo darymas yra labai paprastas reikalas - kašikų pynimas, nes vyteles reikia kaišioti. Kadangi [[Viduramžiai|Viduramžiais]] ten gyvenę darė pintus krepšius ir jais prekiavo, tai ir gavo tą pavadinimą. Visa [[etimologija]] čia paprasta - žodis kaišioti turi tą pačią šaknį, kaip ir "kašikas" ("kaišioti"-"kašikas" etimologija identiška kaip ir žodžių "pinti"-"pintinė" atveju), o ilgainiui kašikų darymas susijungė į vieną žodį, prarasdamas šaknyje [[K]] raidę, taip gavosi "Kaišedorys" (senesnis Kaišiadorių pavadinimas).
Vienok [[kalbainiai]], kas jiems labai būdinga, čia ima kliedėti ir pasakoti, esą žodis "kašikas" ar "kašė" yra slavizmas (o esant baltų ir slavų kalbų grupių giminingumui, anie tokias nesąmones kliedi nuolat), o paskui dar ima išvis svaigti, esą amatai negalėję turėti įtakos Kaišiadorių vardo atsiradimui, nes esą miestelis gi kūrėsi šalia geležinkelio stoties.
Aišku, kalbainiai tokio dalyko, kad Kaišiadorys dar XVI amžiuje kūrėsi, nelabai supranta ir juo labiau nesupranta, kad geležinkelis buvo tiesiamas tiktai XIX amžiuje, t.y., keliais šimtmečiais vėliau.
Vienok kalbainių kliedesius puikiai atkartoja [[Vikipedija]], kuri savo absurdais vis taiko aplenkti [[Pipedija|Pipedijos]] pasiekimus.
=== Arabiška Kaišiadorių kilmė ===
Dar viena (ir vėl [[vikipedikai|vikipedikų]] skleidžiama) versija sako, kad kažkoks totorius Chašaidaras esą davė savo vardą gyvenvietei. Šitą versiją marginalūs kalbainiai kelia kaip esą pagrindinę, nes jų manymu, įprastu būdu Kaišiadorys pavadinimo gauti negalėję, nes kašikų darymas esą neįmanomas užsiėmimas buvo. Tai pagal kalbainius esą kilmė yra iš arabiškų esą vardo "Hadži" ("Chadži") ir kito vardo "Haidar".
Čia reikia pirmiausiai pastebėti, kad Al Hadži (arab. الحجّي‎ arba الحاج) išvis nėra vardas, o yra garbės titulas - žmogus, nukeliavęs į Meką. Tais laikas šitai buvo labai didelis žygis, už ką tokį titulą žmonės ir gaudavo. O štai vardas jai jau būtų Haidar, bet jis jau yra ne arabiškas, o persiškas (حيدر), kas išvis galais nesusieina su jokia esą totoriška kilme. Jau po kelionės į Meką prie vardo ir būdavo pridedamas titulas, taip ir gaunasi "Al Hadži Haidar" arba "Haidar al Hadži".
Čia dar pabaigai pridėkime, kad nei حيدرالحجّي ("Haidarahadži"), nei الحجّيحيدر ("Ahadžihaidar") išvis niekaip Kaišiadorių vardo neprimena ir paaiškinti tokią transformaciją vargu, ar būtų įmanoma. Kalbainiai, norintys panašiai [[pūsti arabus]], turėtų būti gan giliai įsitikinę, kad tie, kam jie šitus fufelius pasakoja, bet kokį kliedesį praris nei nemirktelėję, nes nieko nesupras ir šiaip tiesiog iš geranoriškumo patikės belenkokiais kleidėjimais.


=== Kitos Kaišiadorių pavadinimo versijos ===
=== Kitos Kaišiadorių pavadinimo versijos ===
Kitos Kaišiadorių užvadinimo versijos sako, kad žodis reiškiąs mat pasakymą ''"ką čia dorai"'', kas reiškia irgi nustebimą, pamačius, kad visgi lietuviai daro tokį dalyką, katras ir paminėtas toje aukščiau minėtoje lietuviškoje versijoje.
Kitos Kaišiadorių užvadinimo versijos sako, kad žodis reiškiąs mat pasakymą ''"ką čia dorai"'', kas reiškia irgi nustebimą, pamačius, kad visgi lietuviai daro tokį dalyką, katras ir paminėtas toje aukščiau minėtoje lietuviškoje versijoje. Vienok patys vietiniai juokais sako, kad čia jie prieš pusantro gal šimtmečio klausinėję atvykėlių inžinierių, ką jie ten daro, geležinkelį tiesdami. Tai atvykėliai, nesuprasdami, ko jų klausia, nusprendė, kad čia esą kaimo pavadinimas, tai taip ir parašė.
 
Dar kitos versijos sako, kad čia pavadinimas išvis kilęs iš [[estų kalba|estų kalbos]] ir sakąs, kad tai yra ''"kassi do riis"'', kas išties reiškia, kad [[katė]] daro ryžiais. Tai kaip tai keistas pasakymas ir kilmė neaiški, nes čia nebent galima prigalvoti, kad katė, pagalvojusi apie kažką ten kažkur darančius ir kaišiojančius japoniškose padangėse, ima daryti ryžiais.


Dar kitos versijos sako, kad čia pavadinimas išvis kilęs iš [[estų kalba|estų kalbos]] ir sakąs, kad tai yra ''"kassi do riis"'', kas išties reiškia, kad [[katė]] daro ryžiais. Tai kaip tai keistas pasakymas ir kilmė neaiški, nes čia nebent galima prigalvoti, kad katė, pagalvojusi apie kažką ten kažkur darančius ir kaišiojančius japoniškose padangėse, ima daryti ryžiais. Nors jeigu su arabiškus arabus pučiančiais kalbainiais ta katė pasėdėtų, tai gali būti, kad ją tokie ryžiai ir išties ištiktų.


== Dar apie Kaišiadoris ==
== Dar apie Kaišiadoris ==
12 859

pakeitimai

Naršymo meniu