Salvija: Skirtumas tarp puslapio versijų

1 872 pridėti baitai ,  14:37, 9 sausio 2012
nėra keitimo aprašymo
(Naujas puslapis: '''Salvinorinas''', o tiksliau tariant - '''salvinorinas-A'' (''Salvinorin A'') - opioidams artimas junginys, aptinkamas [[Meksikietiškas šalavijas|meksikietiškame ...)
 
1 eilutė: 1 eilutė:
'''Salvinorinas''', o tiksliau tariant - '''salvinorinas-A'' (''Salvinorin A'') - [[opioidai|opioidams]] artimas junginys, aptinkamas [[Meksikietiškas šalavijas|meksikietiškame šalavijuje]]. Beje, pastarąjį [[kalbainiai]] pavadino "kvaituliniu šalaviju", kas leidžia įtarti, kad jie su šio augalo vartojimu susidūrę gali būti ir praktiškai, o ne tik teoriškai.
'''Salvija''' (lot. ''Salvia divinorum''), gražiau dar užvadinama, kaip '''meksikietiškas šalavijas''', '''pranašų šalavijas''', arba, kalbainių teikimu, '''kvaitulinis šalavijas''' - populiarus naujas augalas, susilaukęs didelio narkomanų dėmesio, nes vienu metu nebuvo niekaip draudžiamas įstatymais. Dabar jau draudžiamas, taip kad už laikymą ir vartojimą galima būti skaudžiai nubaustu.
 
Augalo pagrindinė veiklioji medžiaga - '''Salvinorinas-A''' (''Salvinorin A'') - [[opioidai|opioidams]] artimas junginys, aptinkamas jau aukščiau minėtame meksikietiškame šalavijuje. Beje, pastarąjį [[kalbainiai]] kažkodėl pavadino "kvaituliniu šalaviju", kas leidžia įtarti, kad galimai jie su šio augalo vartojimu susidūrę gali būti ir praktiškai, o ne tik teoriškai.




11 eilutė: 13 eilutė:


== Vartojimo simptomatika ir gydymas ==
== Vartojimo simptomatika ir gydymas ==
Pilnaverčio salvinijos poveikio trukmė skiriasi priklausomai nuo vartojimo būdo: 2-10 minučių inhaliacijos atveju (rūkant) arba 15-120 minučių perorališkai (valgant). Simptomatika - tipinė: paciento susijaudinimas, nerišli, neartikuliuota kalba, susijaudinimas, nerišlūs ir nekoordinuoti judesiai. Pacientas griuvinėja, regėjimas sutrikęs, aplinkos nesuvokia. Vėlesnėse stadijose aiškūs haliucinavimo požymiai: vaiko nuo savęs kažką, mosuoja, gestikuliuoja, bando bendrauti su įsivaizduojamais pašnekovais ir t.t..
Pilnaverčio salvinijos poveikio trukmė skiriasi priklausomai nuo vartojimo būdo: 2-10 minučių inhaliacijos atveju (rūkant) arba 15-120 minučių perorališkai (valgant). Simptomatika - tipinė, psichotinė: paciento susijaudinimas, nerišli, neartikuliuota kalba, nerišlūs ir nekoordinuoti judesiai, sutrikusi motorika, orientacijos praradimas. Pacientas griuvinėja, regėjimas sutrikęs, aplinkos nesuvokia. Vėlesnėse stadijose aiškūs haliucinavimo požymiai: vaiko nuo savęs kažką, mosuoja, gestikuliuoja, bando bendrauti su įsivaizduojamais pašnekovais ir t.t..


Pirminei intoksikacijos fazei pasibaigus, pacientą apima apsnūdimas, silpnumas. Pacientas ima suvokti aplinką, tačiau neatsimena savo elgesio. Prisiminimai tik apie haliucinacijas, dauguma iš jų jokio sąryšio su realybe neturi - pacientai pasakoja apie keliones į kitas planetas, keistus žmones ir t.t., lygina potyrius su labai ryškiais sapnais.
Pirminei intoksikacijos fazei pasibaigus, pacientą apima apsnūdimas, silpnumas. Pacientas ima suvokti aplinką, tačiau neatsimena savo elgesio. Prisiminimai tik apie haliucinacijas, dauguma iš jų jokio sąryšio su realybe neturi - pacientai pasakoja apie keliones į kitas planetas, keistus žmones ir t.t., lygina potyrius su labai ryškiais sapnais. Dažni atminties praradimai, pacientas gali neatsiminti, kaip vartojo narkotiką, taip pat ir prieš tai buvusių įvykių.


Nuo pakartotinių vartojimo atvejų išsivysto [[abstinencijos sindromas]] su dalinai opiatus primenančia simptimatika: pacientai jaučiasi apsirgę gripu, sloguoja, jiems laužo kaulus, kamuoja drebulys. Aplinkos suvokimas ilgam lieka sutrikęs, elgesys psichotinis, neadekvatus. Kupiruojama [[neuroleptikai|neuroleptikais]].
Didelė dalis salvijos vartotojų paraleliai vartoja ir [[opiatai|opiatus]], tai susiję ir su tuo, kad pastarieji visiškai pašalina salvijos keliamą abstinencinį sindromą, ir su tuo, kad vietoje salvijos ekstrakto neretai vartotojams pakišamas [[heroinas]], ir kartu su tuo, kad dalis heroino vartotojų salviją bando vartoti, kaip dalinį pakaitalą, leidžiantį šiek tiek sumažinti heroino vartojimą. Dėl panašios salvinorino ir opioidų cheminės struktūros šie junginiai vartojami, kaip vieni kitų pakaitalai.


Esant perdozavimui - kvėpavimo slopinimas, konvulsijos. Gydoma simptomatiškai, dirbtinis kvėpavimas, kardiostimuliacija, deguonies kaukė, adrenalinas intraveniškai. Opioidų antagonistai silpnai efektyvūs. Sunkių apsinuodijimų atveju prognozė neaiški. Dalimi atvejų - stiprūs liekamieji psichotinio pobūdžio reiškiniai, haliucinacijos, depresija, schizoafektinio pobūdžio sutrikimai.
Nuo pakartotinių vartojimo atvejų išsivysto [[abstinencijos sindromas]] su dalinai opiatus primenančia simptimatika: pacientai jaučiasi apsirgę gripu, sloguoja, jiems laužo kaulus, kamuoja drebulys. Aplinkos suvokimas ilgam lieka sutrikęs, elgesys psichotinis, neadekvatus, kartais pasireiškia atsikartojančios haliucinacijos. Liekamieji reiškiniai gydomi simptomatiškai, psichozė sunkiais atvejais gali būti kupiruojama [[neuroleptikai|neuroleptikais]].
 
Esant salvinorino perdozavimui - kvėpavimo slopinimas, konvulsijos. Gydoma simptomatiškai, dirbtinis kvėpavimas, kardiostimuliacija, deguonies kaukė, adrenalinas intraveniškai. Opioidų antagonistai silpnai efektyvūs. Sunkių apsinuodijimų atveju prognozė neaiški. Dalimi atvejų - stiprūs liekamieji psichotinio pobūdžio reiškiniai, haliucinacijos, depresija, schizoafektinio pobūdžio sutrikimai.




28 eilutė: 32 eilutė:
Čia jums faktų, kad realybę suvoktumėte:
Čia jums faktų, kad realybę suvoktumėte:
* Tas 200 mikrogramų arba 0,2mg - tai toli gražu ne cukraus kristaliukas. Tai kokius dešimt kartų mažiau. Jei suvalgysit tokį grūdelį salvinorino, kaip cukraus kristaliukas, tai neaišku, ar į savo protą paskui sugrįšit.
* Tas 200 mikrogramų arba 0,2mg - tai toli gražu ne cukraus kristaliukas. Tai kokius dešimt kartų mažiau. Jei suvalgysit tokį grūdelį salvinorino, kaip cukraus kristaliukas, tai neaišku, ar į savo protą paskui sugrįšit.
* Žiurkės yra maždaug 100-200 kartų mažiau jautrios opioidams, nei žmonės (plg. su [[fentanilas|fentanilo]] nuodingumu: LD50 primatams - 0,03mg/kg, LD50 žiurkėms - 3mg/kg). Ir graužikai yra dar mažiau jautrūs tokiems junginiams, kaip kad terpenoidai. Jei pelė nepadvėsė nuo kažkokios dozės, tai nereiškia, kad nuo lygiai tos pačios pelei nemirtinos dozės nepadvės narkomanas. Žodžiu, labiau tikėkit Vikipedija, jei norite greičiau į kapus nukeliaut.
* Žiurkės yra maždaug 100-200 kartų mažiau jautrios opioidams, nei žmonės (plg. su [[fentanilas|fentanilo]] nuodingumu: LD50 primatams - 0,03mg/kg, LD50 žiurkėms - 3mg/kg). Ir graužikai yra dar mažiau jautrūs tokiems junginiams, kaip kad terpenoidai. Jei pelė nepadvėsė nuo kažkokios dozės, tai nereiškia, kad nuo lygiai tos pačios pelei nemirtinos dozės nepadvės narkomanas. Žodžiu, labiau tikėkit Vikipedija, jei norite greičiau į kapus nukeliaut. Čia dar atkreipkim dėmesį į formuluotę, kad žiurkėms organų pažeidimų nenustatyta: aišku, kad nenustatyta, jei kokia nors žiurkė padvėsė nuo sustojusio kvėpavimo. Puiki formuluotė, vienok.
* Apie tai, kaip jokios priklausomybės nepastebėta [[heroinas|heroinui]], jums papasakos kiekvienas pradedantis heroino vartotojas. Tūkstantmečius siekianti [[opiumas|opiumo]] vartojimo istorija tą puikiai turėtų patvirtinti. Ir žinoma, kad narkomaniškų pezalų niekaip neneigia jokie [[faktai]], nes jokia [[realybė]] narkomanams nieko nereiškia.
* Apie tai, kaip jokios priklausomybės nepastebi [[heroinas|heroinui]], jums papasakos kiekvienas pradedantis heroino vartotojas. Tūkstantmečius siekianti [[opiumas|opiumo]] vartojimo istorija tą puikiai turėtų patvirtinti. Ir žinoma, kad narkomaniškų pezalų niekaip neneigia jokie [[faktai]], nes jokia [[realybė]] narkomanams nieko nereiškia.
 


== Dar įvairūs su Salvija susiję dalykai ==
Dar yra kažkoksai ten medicinos centras, kuris vadinasi "Salvija", kažkoksai ten lopšelis-darželis ir netgi kažkokia parduotuvė, kuri taip vadinasi. Čia mes taip suprantam, kad visos tokios įstaigos save taip pavadino, nieko nežinodamos apie jokias salvijas, kurios yra [[narkotikai]]. Nes jeigu žinotų, tai taip nepasivadintų juk.




12 859

pakeitimai