Pipedija - tautosaka, gandai, kliedesiai ir jokios tiesos! Durniausia wiki enciklopedija durnapedija!


Abiejų Tautų Respublika: Skirtumas tarp puslapio versijų

Jump to navigation Jump to search
217 pridėta baitų ,  02:15, 11 liepos 2011
nėra keitimo aprašymo
(Naujas puslapis: '''Abiejų Tautų Respublika''' ( dar žinoma ir kaip ATR) - tai tokia Rytų Europos valstybė egzistavusi XVI-XVIII a. '''ATSIRADIMAS''' Ji atsirado kai '''Lietuvos Didžioji Ku...)
 
1 eilutė: 1 eilutė:
'''Abiejų Tautų Respublika''' ( dar žinoma ir kaip ATR) - tai tokia Rytų Europos valstybė egzistavusi XVI-XVIII a.  
'''Abiejų Tautų Respublika''' ( dar žinoma ir kaip ATR) - tai tokia [[Rytų Europa|Rytų Europos]] valstybė egzistavusi [[XVIa.|XVI]]-[[XVIIIa.|XVIIIa.]], nors gi [[Betisadas]] sako, kad tikrai dar ir dabar egzistuoja, tik jau tatais [[paralelinė visata]] kažkokia.


'''ATSIRADIMAS'''
== Atsiradimas ==
Ji atsirado kai [[Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė]] (LDK) nusilpo ir jai ėmė grėst pavojus iš [[Rytai|Rytų]] ir kitur, bet daugiausia iš "[[rusyno]]". Taigi, kad LDK niekas nenukariautų ir valstybė neišnyktų, valdžia sugalvojo "[[ginialų]]" planą - susijungt su [[Lenkija]] (dar iki tol Lietuvą ir Lenkija siejo ivairūs ryšiai). Nagi ir, kad viską oficialiai įformint tai minėtos pusės pasirašė tokią sutartį, kuri žinoma kaip "Liublino Unija" iš [[1569]] metų. Vat pasirašė minėtą popierėlį ir nuo to laiko atsirado ATR.


Ji atsirado kai '''Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė''' ( LDK ) nusilpo ir jai ėmė grėst pavojus iš Rytų ir kitur, bet daugiausia iš "[[rusyno]]". Taigi, kad LDK niekas nenukariautų ir valstybė neišnyktų, valdžia sugalvojo "[[ginialų]]" planą - susijungt su Lenkija (dar iki tol Lietuvą ir Lenkija siejo ivairūs ryšiai). Nagi ir, kad viską oficialiai iformint tai minėtos pusės pasirašė tokią sutartį, kuri žinoma kaip "Liublino Unija" ''[1569m.]''. Vat pasirašė minėtą popierėlį ir nuo to laiko atsirado ATR.


'''ŽLUGIMAS'''
== [[Žlugimas]] ==
Bet kaip žinia amžinai jin nebuvo, ir ATR [[1795]] m. žlugo. Tuomet vyko toks "[[III ATR padalijimas]]", o žemes dalinosi [[Rusija]] ir [[Prūsija]]. Įdomiai jie dalinosi, bet va kaip žinia didelesnė [[Lietuva|Lietuvos]] teritorija atiteko carinės Rusijos įtakon.


Bet kaip žinia amžinai jin nebuvo, ir ATR 1795 m. žlugo. Tuomet vyko toks "[[III ATR padalijimas]]", o žemes dalinosi Rusija ir [[Prūsija]]. Įdomiai jie dalinosi, bet va kaip žinia didelesnė Lietuvos teritorija atiteko carinės Rusijos įtakon.
 
[[Category:Geografija]]
12 859

pakeitimai

Naršymo meniu