Pipedija - tautosaka, gandai, kliedesiai ir jokios tiesos! Durniausia wiki enciklopedija durnapedija!


Šablonas:Rugsėjo 9 dienos įvykiai: Skirtumas tarp puslapio versijų

Jump to navigation Jump to search
nėra keitimo aprašymo
 
1 eilutė: 1 eilutė:
* [[1493]] metais toksai [[Kristoforas Kolumbas]] išplaukė į antrą kelionę į [[Amerika|Ameriką]] (kuri dar nesivadino Amerika tais laikais). Šitoje kelionėje jau plaukė ne keli maži laiviūkščiai, o visas 17 laivų laivynas ir 1200 žmonių.
* [[1588]] metais toksai britų keliautojas Tomas Kavendišas (Thomas Cavendish) baigė pirmą pasaulyje suplanuotą, tyčinę kelionę aplink [[Žemė|Žemės]] rutulį. Iki tol aplink pasaulį buvo apiplaukęs toksai Francis Drake, bet jam nelabai tyčia taip gavosi, o greičiau dėl susiklosčiusių aplinkybių.
* [[1776]] metais toksai Kontinentinis Amerikos valstijų kongresas Amerikoje buvusių valstijų sąjungą pavadino "Jungtinėmis Amerikos Valstijomis". Taip ir atsirado dabartinis [[JAV]] pavadinimas.
* [[1791]] metais Vašingtonas, specialiai naujai įkurtas ir jau pradėtas statyti JAV miestas-sostinė gavo pavadinimą - buvo pavadintas JAV prezidento Vašingtono vardu.
* [[1839]] metais toksai John Hershel su savo [[fotoaparatas|fotoaparatu]] padarė pirmąsias nuotraukas ant stiklo plokštelių. Nors tai nebuvo išvis pirmosios žmonijai žinomos fotografijos, bet būtent tokios fotografijos ant stiklo plokštelių ilgainui tapo įprastomis. Dar vėliau, stiklą pakeitus į nitroceliuliozinę juostą, šita fotografijos metodika tapo pagrindu ir įprastoms fotografinėms juostoms.
* [[1932]] metais [[Katalonija]] gavo autonominę savivaldą [[Ispanija|Ispanijos]] ribose, kitaip tariant - tam tikrą specialų statusą.
* [[1942]] metais įvyko vienintelis istorijoje JAV teritorijos bombardavimas iš oro - atskrido japonų [[bombonešis]] ir numetė dvi padegamąsias [[bombos|bombas]] kažkur ant miško, tikėdamasis, kad kils gaisras ir pridarys daug bėdų. Vienok ne taip seniai buvo lietūs, miškas buvo kaip reikiant šlapias, tai gaisras nesigavo.
* [[1944]] metais komunistai užgrobė valdžią [[Bulgarija|Bulgarijoje]]. Taip buvo nuverstas Bulgarijos karalius ir valstybė iš karalystės pavirto į komunistinę respubliką.
* [[1947]] metais buvo atrastas pirmasis [[bugas]], nes kažkokiame [[kompiuteris|kompiuteryje]] įstrigo kažkoksai drugelis, kuris užtrumpino ir perdegino ką papuola.
* [[1947]] metais buvo atrastas pirmasis [[bugas]], nes kažkokiame [[kompiuteris|kompiuteryje]] įstrigo kažkoksai drugelis, kuris užtrumpino ir perdegino ką papuola.
* [[1948]] metais toksai Kim Il Sung paskelbė apie [[Korėjos liaudies demokratinė respublika|Korėjos liaudies demokratinės respublikos]] įkūrimą. Jau po poros metų šita komunistinė [[šūdų valstybė]] užpuolė [[Pietų Korėja|Pietų Korėją]] - taip prasidėjo [[Korėjos karas]].
* [[1956]] metais toksai 21 metų amžiaus vaikinukas [[Elvis Presley]] pirmą kartą pasirodė tokioje [[TV]] laidoje - "The Ed Sullivan Show". Nuo tada jis ir tapo pasauline superžvaigžde.
* [[1965]] metais [[The Rolling Stones]] daina "Satisfaction" pakilo į britų čartų viršūnę ir šitaip šita grupė tapo žinoma visam pasauliui. Ir net iki šių dienų šita grupė liko supergrupe, žinoma visam pasauliui. Nepralenkiami išties.
* [[1970]] metais [[SSRS]] buvo pradėtas gaminti pirmas [[žigulys]], kuris tuo metu jau buvo kiek atsilikusi [[mašina]] pagal vakarietišką supratimą, tačiau [[Sovietų Sąjunga|Sovietų Sąjungoje]] jis atrodė kaip tobula mašina netgi ir po dešimtmečio. Šitas žigulys buvo bene vienintelė normaliai ir be jokių technologinių vogimų pagal licenciją nusipirkta ir gaminta mašina per visą SSRS istoriją.
* [[1991]] metais atsilikėliška [[Tadžikija]] paskelbė nepriklausomybę nuo jau neegzistuojančios [[Sovietų Sąjunga|Sovietų Sąjungos]].
* [[1991]] metais atsilikėliška [[Tadžikija]] paskelbė nepriklausomybę nuo jau neegzistuojančios [[Sovietų Sąjunga|Sovietų Sąjungos]].
* [[2000]] metais [[Vladimiras Putinas]] pasirašė tokią "Rusijos informacinio saugumo doktriną", pagal kurią ten buvo įvesta krūva [[Internetas|Interneto]] reguliavimų, visų pirma - privalomas visų veiksmų loginimas, privalomas duomenų perkėlimas į Rusiją visoms įmonėms, o taip pat - privalomos [[FSB]] valdomos juodosios dėžės visuose duomenų centruose. Nuo to laiko Rusijoje prasidėjo po truputį stiprėjanti Interneto [[cenzūra]]. Pradžioje neatrodžiusi baisiai, vėliau ta cenzūra išaugo iki to, kad jau po keliolikos metų prasidėjo netinkamai rašančių žmonių sodinimai į [[kalėjimai|kalėjimus]].
* [[2001]] metais įvairios pasaulyje esančios [[UNIX]] tipo [[OS]] suskaičiavo milijardinę UNIX eros sekundę. Kai kurie tikėjosi, kad dėl tokio skaičiaus gali kilti kažkokių problemų, bet tokių problemų nekilo, nes išties UNIX sistemos laiką skaičiuoja ne sekundėmis, o tikais, o vienas tikas yra 1/10000000 sekundės dalis. Negana to, tie tikai irgi įrašomi visai ne [[dešimtainė skaičiavimo sistema|dešimtainėje skaičiavimo sistemoje]], tad niekaip nesisieja, nes įprastai [[UNIX]] būna naudojama arba [[aštuntainė skaičiavimo sistema]], arba [[šešioliktainė skaičiavimo sistema]]. Tačiau kažkam ta milijardinė pasirodė kažkokia simbolinė data, tai mes čia ją ir aprašom.
* [[2016]] metais [[Šiaurės Korėja]] įvykdė jau penktą, bene didžiausią branduolinį bandymą. Po jo jau net visiškai skeptiškiausiems neliko abejonių apie tai, kad ši valstybė ne tik turi [[branduolinis ginklas|branduolinį ginklą]], bet ir turi jį visai nemažais kiekiais - galimai daugiau kaip 10 karui paruoštų užtaisų. Kitaip tariant, karo atveju gali pridaryti labai daug bėdų.


[[Kategorija:Dienos įvykiai]]
[[Kategorija:Dienos įvykiai]]
3 718

pakeitimų

Naršymo meniu