Pipedija - tautosaka, gandai, kliedesiai ir jokios tiesos! Durniausia wiki enciklopedija durnapedija!


Kapitalizmas: Skirtumas tarp puslapio versijų

Jump to navigation Jump to search
161 pridėtas baitas ,  14:42, 16 liepos 2013
nėra keitimo aprašymo
1 eilutė: 1 eilutė:
[[Vaizdas:Kapitalistine_piramide_1.jpg|400px|thumb|right|Tipinė kapitalistinė klasinė visuomenė XIX a. pabaigoje - XX a. pradžioje]]
[[Vaizdas:Kapitalistine_piramide_1.jpg|400px|thumb|right|Tipinė kapitalistinė klasinė visuomenė XIX a. pabaigoje - XX a. pradžioje]]
'''Kapitalizmas''' - ekonominė santvarka, paremta [[pridėtinės vertės procesas|pridėtinės vertės procesu]]. Reguliuojamos kapitalizmo formos vertintinos, kaip pati efektyviausia ekonominė santvarka.
'''Kapitalizmas''' - ekonominė santvarka, paremta [[pridėtinės vertės procesas|pridėtinės vertės procesu]], pinigų ir privačios nuosavybės garbinimų. Nors bendras gyvenimo lygis kyla, kapitalizme jis visada nukrenta į žemiausia lygi per krizes, nuo kurių vėl prasidėda ekspansija iš naujo. Dėl naturalaus pasaulio resursu ribotumo, kapitalizmo ekspansija, pelno kaupimas turės drastiškai sustoti, kas sąlygos kapitalizmo pasaulinės ekonominės sistemos sugriųvimą. Kapitalizmas pasižymi pasaulinio lygio samdomų darbininkų išnaudojimų, ekologinėmis katastrafomis ir pasaulinių karais. Kapitalizmas tai pirmoji sistema kuri sukurė tinkamas sąlygas žmonijos susinaikinimui.  




33 eilutė: 33 eilutė:


==Valstybė ir kapitalizmas==
==Valstybė ir kapitalizmas==
Kapitalizmas be valstybės yra tolygus visiškai anarchijai. Kapitalizmas realiai gali egzistuoti tik kartu su valstybine kontrole, nes kapitalizmas pats savaime neturi jokių kontrolės mechanizmų.


Valstybės gali nelikti, kapitalizmas išliks visada, kadangi tai yra - nauda. [[Socializmas]] - tipo atvirkštinis variantas, bet jis gyvavo tik tiek, kiek veikė kapitalizmo principai. Tarp kitko, pradinio socializmo ekonomistai buvo vieni stipriausių pasaulyje, nes jie skaitė (ir tuo metu padarė), kad galima gaunamą pridėtinę vertę vienoje srityje, paskirstyti (lygiaverčiai pajamoms ir išlaidoms) kitoje, strategiškai ar ne, reikalingai sričiai. Tarkim, [[alkoholis|alkoholio]] pardavimo pridėtine verte dengti vaikiškų drabužių pardavimo kainą. Tai pradžioje veikė, kol viskas buvo partinių [[dibilas|dibilų]] iškraipyta, gobšumo ar nemokšiškumo dėka.
Kapitalizmo principai vyrauja visada ir visur iki tol kol žmonija išgauga iš laukinės būsenos ir sukuria komunizmo santvarką. Akmens amžiaus pabaigoje įsivyravo [[matriarchatas]], nes augindamos grūdines kultūras, moterys galėjo  planuotai išlaikyti gentį (nepriklausomai, kaip pasiseks [[medžioklė]]). Pridėtinė vertė gaunama parduodant grūdines kultūras, užaugintas prie Nilo ar Tigro ir Eufrato, leido šioms gentims užkariauti aplinkines žemes. [[Vergovė]] Senovės Romoje irgi kūrė pridėtinę vertę, nes [[vergai]] buvo [[investicija]]. Ši struktūra žlugo, kai [[romėnai]] baigė savo užkariavimus, nebuvo papildomų vergų. Dabartinė pridedamoji vertė kuriama įvertinant efektyvumą, kadangi komunikacinės technologijos pasiekė neregėtas aukštumas.


Kapitalizmo principai vyrauja visada ir visur. Akmens amžiaus pabaigoje įsivyravo [[matriarchatas]], nes augindamos grūdines kultūras, moterys galėjo  planuotai išlaikyti gentį (nepriklausomai, kaip pasiseks [[medžioklė]]). Pridėtinė vertė gaunama parduodant grūdines kultūras, užaugintas prie Nilo ar Tigro ir Eufrato, leido šioms gentims užkariauti aplinkines žemes. [[Vergovė]] Senovės Romoje irgi kūrė pridėtinę vertę, nes [[vergai]] buvo [[investicija]]. Ši struktūra žlugo, kai [[romėnai]] baigė savo užkariavimus, nebuvo papildomų vergų. Dabartinė pridedamoji vertė kuriama įvertinant efektyvumą, kadangi komunikacinės technologijos pasiekė neregėtas aukštumas.
Kvaila kalbėti, kad visi gali būti verslininkais. Pagrindinis kapitalas ir ja valdanti klasė susikūrė per masini išnaudojima, kolonialistini plėšima ir karus. Žemės nuosavbė ir resursai yra riboti todėl kapitalizme išteklių nuosavybę realiai turi ir valdo tik mažas kieki žmonių.  


Kvaila kalbėti, kad jeigu visi tapsime kapitalistais, tai nebus kas dirba. [[Verslininkai]] - varomoji jėga, nes fantastiniame (Lemo ar kitų rašytojų) pasaulyje kiekvienas yra verslininkas, kuris kuria bendrą pridėtinę vertę, o ji savo ruožtu - stumia visuomenę pirmyn.
Kapitalizmas be valstybės - barbarizmas ir pinigų diktatūra. Kapitalizmas su valstybe - sistemizuotas išnaudojimas, chaosas paverstas į sąlyginę tvarką.
 
Valstybė - puskvailis gigantas, kuriam negalima patikėti rimtų darbų. Su paprastais ir tai nelabai susitvarko.  


[[Category:Reiškiniai]]
[[Category:Reiškiniai]]
6

pakeitimai

Naršymo meniu