Pipedija - tautosaka, gandai, kliedesiai ir jokios tiesos! Durniausia wiki enciklopedija durnapedija!


Nebuvo narkomanijos: Skirtumas tarp puslapio versijų

Jump to navigation Jump to search
5 729 pridėti baitai ,  10:33, 31 sausio 2013
nėra keitimo aprašymo
8 eilutė: 8 eilutė:


O [[aguonos]] ir [[kanapės]] augo patvoriais laisvai, jas skabydavo nebent kokie vaikiūkščiai iš durnumo arba puokščių gamintojai, katrieji pardavinėdavo savo kūrybą turguose, ypač per [[Kaziuko mugė|Kaziuko mugę]]. Visoks ten [[kanapių pienas]] atsirado gerokai vėliau, kai kapitalistai savo piktais kėslais pavergė silpniausius [[tarybinė liaudis|tarybinės liaudies]] sluoksnius.
O [[aguonos]] ir [[kanapės]] augo patvoriais laisvai, jas skabydavo nebent kokie vaikiūkščiai iš durnumo arba puokščių gamintojai, katrieji pardavinėdavo savo kūrybą turguose, ypač per [[Kaziuko mugė|Kaziuko mugę]]. Visoks ten [[kanapių pienas]] atsirado gerokai vėliau, kai kapitalistai savo piktais kėslais pavergė silpniausius [[tarybinė liaudis|tarybinės liaudies]] sluoksnius.
== Narkomanija tarybiniais laikais ==
Išties narkomanija buvo. Kiekiai narkomanų buvo nesuvokiami, bet skyrėsi pobūdis ir paplitimo sritys. Sovietų Sąjungoje pagrindinės narkomanų zonos buvo pietuose - kur nors Pietų Rusijoje, pietinėje Ukrainoje, o itin stambiais kiekiais - [[Vidurinė Azija|Vidurinės Azijos]] respublikose, tokiose, kaip [[Tadžikija]] ar [[Kazachija]], kur prie [[opijus|opijaus]] pripratusių net negaudydavo - visokie senoliai gatvėse rūkydavo savo [[kaljanas|kaljanus]].
=== Visokie psichostimuliantai ===
Europinėje SSRS dalyje labiau būdavo paplitęs įvairios [[chemija|chemijos]] vartojimas, kartais išskirtinai pavojingais būdais. Nuo [[II Pasaulinis karas|II Pasaulinio karo]] laikų labai smarkiai plito įvairūs stimuliantai - ir kareiviai, ir pokario darbininkai laisvai gaudavo tuomet nekenksmingu laikytą [[fenaminas|fenaminą]] ir [[pervitinas|pervitiną]], kas išties buvo tiesiog [[amfa]] ir [[metamfetaminas]]. Po tiesiog masiškai kai kuriuose miestuose išplitusių narkomanijos epidemijų, apie 1950 šių vaistukų pardavimas buvo smarkiai griežtinamas, kol ilgainiui, apie kokius 1960 jie galų gale tapo griežtos apskaitos receptiniais. Užtat vietoje šitų gana greitai atsirado daug lengviau gaunamas [[sidnokarbas]].
Plito ir pogrindinės laboratorijos, kurios pačios sintetindavo vaistukus, nors dažniausiai jos būdavo nedidelės. Populiariausias tarp tokių sintetinių būdavo toksai [[vyntas]], užėmęs tą segmentą, kur dabar visokių stiprių stimuliantų, kaip kad metamfetaminas, mėgėjai - naudojant gana nesudėtingą cheminį procesą, būdavo perdirbamas [[efedrinas]].
=== Įvairūs opioidai ===
Ir stipresni daiktai plito - [[heroinas]] kursuodavo iš Vidurio Azijos į Maskvą ir [[Pabaltijis|Pabaltijį]], o gydytojai pagal vėlyvojo sovietmečio paskaičiavimus daugiau kaip pusę [[promedolas|promedolo]] ir [[omnoponas|omnopono]] parduodavo dileriams, pacientams operacijose vietoj normalių nuskausminančių leisdami analgino ir dimedrolio mišinį, kuris migdydavo ir glušindavo pacientus, bet skausmų beveik nenuimdavo. Jau 198x metais prasidėjo kova su tokiais gydytojais - prie [[Jurijus Andropovas|Jurijaus Andropovo]] imta reikalauti, kad gydytojai pridavinėtų panaudotas omnopono, promedolo, [[morfijus|morfijaus]] ir kitų opioidų ampules, tačiau tai nepadėjo: už pigiai ar netgi už dyką panaudotas ampules daktarams tiekdavo dileriai, o kiek pritrūkdavo - būdavo sufalsifikuojama, tiesiog trafaretu ant kitų ampulių uždažant tinkamus užrašus.
Omnoponas ir promedolas būdavo brangus, dar prie [[Chruščiovas|Chruščiovo]] pakuotė kainavo 50 rublių (maždaug pusę vidutinio piliečio mėnesinio atlyginimo). Po 5 rublius už ampulę. Tačiau dėl didžiulės paklausos kainos kilo ir prie [[Gorbačiovas|Gorbačiovo]] tuos 50 litų jau kainavo ne visa pakuotė, o tik pavienė ampulė. Tai ir operacinių pacientai, jei norėdavo normalaus nuskausminimo, tai irgi tokia kaina mokėdavo. Žodžiu, jei susirgai apendicitu, tai net be kyšių daktarams, vien už nuskausminančius operacijai ir po jos išleisti tekdavo tiek, kiek žmogus uždirbdavo per metus. Taip kad čia jums [[nemokama medicina]] ir geras tarybinis gydymas, jei pasiilgote.
Kitos laboratorijos perdirbdavo [[kodeinas|kodeino]] turinčius vaistukus į gryną kodeiną, o vėliau ir į [[dezomorfinas|dezomorfiną]]. Tiesa, dėl to kodeino populiarumo, šis , o paskui ir jo turintys vaistai buvo visur paversti receptiniais, o paskui ir išvis praktiškai pašalinti iš apyvartos - tai padėjo, tad kodeino vartojimas apie 1980 smuko iki artimo nuliniam. Vienok šiais laikais dezomorfino technologijos vėl atrastos ir dėl to vėl plinta kraupiais būdais.
=== Haliucinogenai ===
Vienintelė mažai paplitusi narkotinių medžiagų rūšis buvo visokie [[psichodelikai]], kurie kainavo brangiai, o jų vartotojų niekas nesuprato ir laikė [[hipiai|hipiais]] - taip kad [[LSD]] išbandyti gaudavo labai nedaugelis, per pažįstamus, nes gatvės dileriai šitų dalykų neturėdavo. Tiesa, [[markutės]] būdavo daromos ant paprastų sugertukų, kurie iš mokyklinių sąsiuvinių paimti - be jokių ten piešinių ir visai negražios.
Visokie [[grybukai]] buvo žinomi, buvo atrastos vietinės [[psilocibino]] turinčios rūšys, bet populiarumo jie neturėjo - kiek daugiau kur nors Leningrade juos vartodavo, bet ne Lietuvoje.
=== Dar visokie kiti šūdai ===
Labai plito įvairios [[tabletės]], kurias šiaip naudodavo ne pagal paskirtį - iki maždaug 1970 dominavo visokie [[barbitūratai]]. Kiek vėliau ėmė plisti įvairūs [[trankvilizatoriai]]. Ir vienus, ir kitus vartodavo dažniausiai su [[alkoholis|alkoholiu]], taip neretai nusibaigdami. Kai kurie alkoholikai, saiko nejausdami, atrado, kad dar geriau su alkoholiu maišosi [[dichlofosas]], tai čia dar atskira istorija, kur mirdavo žmonės kaip lapai, o kurie nemirdavo, tai likdavo suparaližuotais.
Tarp pigesnes tabletes mėgstančių nepaprastu populiarumu pasižymėjo visokios [[vaistinėlės]], kurias vartodavo taip mielai ir noriai, kad valdžia netgi ėmė riboti jų išdavimą civilinės saugos reikalams. Vienok vėliau, jau griuvus [[SSRS]], vaistinėlės kurį laiką buvo absoliučiai lengvai prieinamos įvairiems [[narkomanai|narkomanams]], nes jų buvo tokie kiekiai prigaminti, kad net ir dabar galima neretai aptikti pilnų, neišnaudotų, kur nors senuose gamyklų pastatuose besimėtančių.
Visgi populiariausiais tapo kai kurie specifiniam sluoksniui žinoti preparatai - pavyzdžiui, [[ciklodolis]] ir visai kitoks, bet labai gerai veikiantis [[indopan]]. Tarp jaunimo dar populiaresniais tapo klijai [[moment]].




[[Category:Sovietmetis]]
[[Category:Sovietmetis]]
12 859

pakeitimai

Naršymo meniu