Pipedija - tautosaka, gandai, kliedesiai ir jokios tiesos! Durniausia wiki enciklopedija durnapedija!


Kapitalizmas: Skirtumas tarp puslapio versijų

Jump to navigation Jump to search
70 pridėta baitų ,  01:09, 17 rugsėjo 2011
17 eilutė: 17 eilutė:


== Oligopolijos ir monopolijos ==
== Oligopolijos ir monopolijos ==
Bet kuriuo atveju, nevaldomas ir nereguliuojamas kapitalizmas ilgainiui perauga į monopolines ir oligopolines formas. T.y., susidaro superkorporacijos, kurių finansinė galia pakankama, kad sunaikinti bet kokius smulkius konkurentus. Rinka tampa pilnai kontroliuojama, techninės naujovės nekuriamos, konkurencija visiškai nuslopsta, korporacijos pelnus didina, didindamos parduodamų prekių bei paslaugų kainas, nes nėra ir negali atsirasti jokių konkurentų, su kuriais superkorporacijos neįstengtų susidoroti.
Bet kuriuo atveju, nevaldomas ir nereguliuojamas kapitalizmas ilgainiui perauga į [[monopolija|monopolines]] ir [[oligopolija|oligopolines]] formas. T.y., susidaro [[superkorporacijos]], kurių finansinė galia pakankama, kad sunaikinti bet kokius smulkius konkurentus. [[Rinka]] tampa pilnai kontroliuojama, techninės naujovės nekuriamos, [[konkurencija]] visiškai nuslopsta, [[korporacijos]] pelnus didina, didindamos parduodamų prekių bei paslaugų [[kainos|kainas]], nes nėra ir negali atsirasti jokių konkurentų, su kuriais superkorporacijos neįstengtų susidoroti.
 
Oligopolijų ir monopolijų susidarymas pažeidžia esminį kapitalistinės santvarkos privalumą - konkurenciją. Istoriniai faktai rodo, kad vienintelis būdas pataisyti tokią padėtį - tai valstybinis reguliavimas, prievartiniu būdu apribojant monopolijų ir oligopolijų teises, tokias superkorporacijas skaidant ir pan..


Oligopolijų ir monopolijų susidarymas pažeidžia esminį kapitalistinės santvarkos privalumą - konkurenciją. [[Istorija|Istoriniai]] faktai rodo, kad vienintelis būdas pataisyti tokią padėtį - tai valstybinis reguliavimas, prievartiniu būdu apribojant monopolijų ir oligopolijų teises, tokias superkorporacijas skaidant ir pan..


== Reguliuojamas kapitalizmas ==
== Reguliuojamas kapitalizmas ==
12 859

pakeitimai

Naršymo meniu