Pipedija - tautosaka, gandai, kliedesiai ir jokios tiesos! Durniausia wiki enciklopedija durnapedija!


F-16: Skirtumas tarp puslapio versijų

Jump to navigation Jump to search
2 741 pridėtas baitas ,  29 kovo
80 eilutė: 80 eilutė:
Gavosi labai vykęs viršgarsinis treineris, kuris gali būti apginkluotas ir naudojamas ir kaip labai lengvas naikintuvas.
Gavosi labai vykęs viršgarsinis treineris, kuris gali būti apginkluotas ir naudojamas ir kaip labai lengvas naikintuvas.


=== Izraelis ir IAI Lavi  ===
Apie [[1980]] metus, kai eilinį kartą pasidarė neaišku, ar pavyks prisipirkti pakankamai ginkluotės, Izraelis ėmėsi savo nuosavo naikintuvo kūrimo. Izraelis tuo metu turėjo gerą patirtį su F-16 naikintuvų eksploatavimu bei remontu, įskaitant ir pirmus pasaulyje kovinius panaudojimus (pirmas pasaulyje F-16, numušęs priešų lėktuvą, priklausė Izraeliui). Kartu Izraelis turėjo labai gerą patirtį su [[Dassault Mirage III]] eksploatavimu ir šių naikintuvų klonų gamyba - tai buvo [[IAI Nesher]], o paskui - [[IAI Kfir]]. Abu šie naikintuvai buvo pusiau licencijuoti (neklauskit, kaip, nes niekas nežino tiksliai kaip) Mirage III klonai, į kuriuos buvo įdėtos galingesnės, geresnės amerikietiškos turbinos.
Taigi, gavosi taip, kad Izraelio pasirinkimas buvo gaminti kiek įmanoma tikslesnius F-16 klonus, kurie kartu turėtų kuo daugiau gerų Kfir naikintuvo savybių, visų pirma - delta tipo sparną, kuris leidžia labai smarkiai sutrumpinti pakilimo takus ir smarkiai padidina naikintuvo manevringumą, esant mažiems greičiams.
Kaip įtariama, ne be General Dynamics pagalbos, kuri tuo metu kūrė delta sparną turėjusį F-16XL, Izraelis pasidarė naikintuvą, kuris turėjo F-16 naikintuvo turbiną, F-16 artimą fiuzeliažą ir bendrai lyg ir F-16 beveik kloną, tačiau sparnams ir valdymui pasirinko konfigūraciją, kuri būtų kaip ankstesnių Kfir naikintuvų. Buvo pagaminti 5 bandomieji naikintuvai.
Kaip sako, naikintuvas gavosi apie tona lengvesnis už originalų F-16, t.y., vienas iš geriausiai aprūpintų trauka, tad galų gale JAV tiesiog pasiūlė Izraeliui pirkti F-16 su ypatingai geromis sąlygomis, bet užtat patiems nieko negaminti. Tai Izraelis išties patys negamino, tačiau kokiu tai būdu po kiek laiko stebėtinai panašius lėktuvus visiškai lygioje vietoje iš niekur nieko susikūrė [[Komunistinė Kinija]] - tai buvo anoksai Chengdu J-10.
==== Komunistinė Kinija ir Chengdu J-10 ====
Visiškai niekaip su niekuo nesusijęs, tačiau stebėtinai geras ir visiškai nepanašus į kitus kiniškus lėktuvus buvo kinų naikintuvas Chengdu J-10, pradėtas gaminti apie [[2002]] metus.
Savo konstrukcija ir viskuo šitas naikintuvas yra atseit originalus, tačiau tokio masto originalios kūrybos beveik jokia pasaulio valstybė daryti nėra pajėgi, ir Kinija bent jau tuo metu nebuvo iš tą galinčių šalių. Daugelio pastebėjimas buvo, kad naikintuvas stebėtinai panašus į labai perdirbtą IAI Lavi, tik kad su prastomokomis kiniškomis turbinomis.
Galima tarti, kad Chengdu J-10 yra labiausiai nutolęs F-16 derivatyvas, kuris per tiek rankų perėjo ir tiek pakito, kad išties į originalų F-16 jau neatrodo panašus.


== Dar žr. ==
== Dar žr. ==
947

pakeitimai

Naršymo meniu