Pipedija - tautosaka, gandai, kliedesiai ir jokios tiesos! Durniausia wiki enciklopedija durnapedija!


Linux: Skirtumas tarp puslapio versijų

Jump to navigation Jump to search
1 488 pridėti baitai ,  01:15, 18 rugsėjo 2023
73 eilutė: 73 eilutė:


== Linux darbo aplinka ==
== Linux darbo aplinka ==
Kaip žinia, visur, kur normalios [[OS]], tai būna koks nors desktopas. Gi pas Linux - viskas kaip iš UNIX: jokio desktopo, o tik [[šelas]]. Gi visgi netiesa: UNIX nuo seno turi visokius desktopus, tik jie vadinasi [[Window Manager]] kažkodėl, nes langus valdo. Beveik visi desktopai, kurie buvo skirti UNIX sistemoms, buvo perkelti ir į Linux, gal pritrūko tik kokio nors priešistorinio OpenWindows ar NeWS. Gi kiti dalykai buvo perkelti, netgi visas [[Motif]] ir [[CDE]] buvo pirma perkeltas, o paskui ir suopensorcintas. Tai ko čia norėt daugiau?
Kaip žinia, visur, kur normalios [[OS]], tai būna koks nors [[desktopas]]. Gi pas Linux - viskas kaip iš [[UNIX]]: jokio desktopo, o tik [[šelas]]. Gi visgi netiesa: UNIX nuo seno turi visokius desktopus, tik jie vadinasi [[Window Manager]] kažkodėl, nes langus valdo. Beveik visi desktopai, kurie buvo skirti UNIX sistemoms, buvo perkelti ir į Linux, gal pritrūko tik kokio nors priešistorinio OpenWindows ar NeWS. Gi kiti dalykai buvo perkelti, netgi visas [[Motif]] ir [[CDE]] buvo pirma perkeltas, o paskui ir suopensorcintas. Tai ko čia norėt daugiau? Ai, nebent veikiančio CDE, kurio niekur nerasit, nors jis ir perkeltas. Tipo yra, bet išties nėra.


Aišku, yra ir daugiau visokių ten aplinkų - štai kad ir geru buvęs, o paskui į šūdą pavirtęs [[Gnome]], kurio developeriai sugalvojo, kad reikia pamėgdžioti [[Microsoft tiles]] tipo vartotojo interfeisus. Tai ta proga atsirado net keli Gnome forkai, kurie tuos funkcionalumus naikino ir pasidarė populiaresni.
Aišku, yra ir daugiau visokių ten aplinkų - štai kad ir geru buvęs, o paskui į šūdą pavirtęs [[Gnome]], kurio developeriai sugalvojo, kad reikia pamėgdžioti [[Microsoft tiles]] tipo vartotojo interfeisus, tiktai dar papildomai apsaugant vartotojus nuo klaidų. Tai šitaip gavosi trečia ir ketvirta Gnome versijos, kurias susidėjus, vartotojas pakliūna į tokią aplinką, kurioje gali daryti [[niekas|nieko]], o paskui nesakysim ką daryti ir kur eiti. Viskas atrodo labai gražiai ir netgi primena šiuolaikines [[MacOS-X]] sistemas, kai naudotojai nesinaudoja. Bet kai naudotojai pabando naudotis ir atranda, kad norint paspausti ekrano apačioje esančią ikonytę, reikia prieš tai paspausti ekrano viršuje esantį mygtuką, kad ta ikonytė pasirodytų - tada vartotojams truputį ima išmušinėti saugiklius. O kai paaiškėja, kad vartotojas negali susiinstaliuoti jokių programų, netgi būdamas adminu, nes tų programų jam niekas neduoda - tada saugiklius išmuša jau suvisam. Tiesa, teisybės dėlei turim pasakyti, kad lieka dar nukvakę [[linuksoidai]], kurie apie tai aiškina, kad viskas čia gražu, taip ir reikia, o jei toksai gudrus - tai labai patogu naudotis [[terminalas|terminalu]].


Arba štai yra toksai [[KDE]], kuris gal ir nėra blogas, bet gal ir nėra geras. Arba yra dar toksai [[Enligtenment]], kuris gal irgi nėra blogas, bet kažkoksai kreivas. Arba yra koks nors [[TWM]], kurio šiuolaikinė publika išvis nesupranta niekaip. Ir dar yra toksai [[XFCE]], kuris gal ir nėra blogas, yra greitas, bet atrodo gal visgi ne stebuklingai (nors daugeliui kaip tik dėl paprastos išvaizdos ir patinka).
Tai ta proga, kai visi nuo šitų naujų Gnome savybių buvo, kaip čia pasakius, labai nustebinti, tai ir atsirado net keli Gnome forkai, kurie tuos nedarymo funkcionalumus naikino ir pasidarė populiaresni. Žodžiu, vienas forkas vadinasi [[MATE]], o kitas [[Cinnamon]], ir abu dabar yra baisiai nekenčiami Gnome kūrėjų.
 
Arba štai yra toksai [[KDE]], kuris gal ir nėra blogas, bet gal ir nėra geras, bet šiaip tai tikrai nėra blogas. Arba yra dar toksai [[Enligtenment]], kuris gal irgi nėra blogas, bet kažkoksai kreivas. Arba yra koks nors [[TWM]], kurio šiuolaikinė publika išvis nesupranta niekaip. Ir dar yra toksai [[XFCE]], kuris gal ir nėra blogas, yra greitas, bet atrodo gal visgi ne stebuklingai (nors daugeliui kaip tik dėl paprastos išvaizdos ir patinka). Arba yra dar toksai [[LXDE]], kuris irgi panašiai, tik valdymu panašiau į senus [[Windows]] ar [[MacOS]].


Ir dar yra visokių kitokių vartotojo aplinkų, nors pakaktų, kad būtų viena kokia nors, kuri visais patogumais ir konfigūravimo būdais nesiskirtų nuo [[Windows 9x]], leistų viską sukonfigūruoti [[nuo A iki Z]] ir visiems tas jau būtų gerai. Bet tokios aplinkos nėra (nors ir nemažai prikurta bandymų). Visi kuria fancy šūdus, bet nei vieno iki galo taip ir nepadaro.
Ir dar yra visokių kitokių vartotojo aplinkų, nors pakaktų, kad būtų viena kokia nors, kuri visais patogumais ir konfigūravimo būdais nesiskirtų nuo [[Windows 9x]], leistų viską sukonfigūruoti [[nuo A iki Z]] ir visiems tas jau būtų gerai. Bet tokios aplinkos nėra (nors ir nemažai prikurta bandymų). Visi kuria fancy šūdus, bet nei vieno iki galo taip ir nepadaro.
1 246

pakeitimai

Naršymo meniu