Pipedija - tautosaka, gandai, kliedesiai ir jokios tiesos! Durniausia wiki enciklopedija durnapedija!


Dunning-Kruger efektas: Skirtumas tarp puslapio versijų

Jump to navigation Jump to search
366 pridėti baitai ,  00:26, 20 birželio 2020
nėra keitimo aprašymo
1 eilutė: 1 eilutė:
'''Dunning-Kruger efektas''', arba dar kartais vadinamas kaip '''Daningo-Kriūgerio efektas''' - čia kai visokie [[dibilai]] įsivaizduoja besantys protingesniais ir geriau išmanančiais reikalą, nei įvairūs [[protukai]]. Efektą atrado pora [[psichologai|psichologų]] - toksai David Dunning ir Justin Kruger, kurie pastebėjo, kad protukai vertina savo žinias pernelyg prastai, įsivaizduodami, kad čia nieko tokio, tuo tarpu dibilai įsivaizduoja besą labai išmanančiais. Rezultate gaunasi, kad dibilų nuomonė tampa svarbesne, negu protukų nuomonė ir protukai pralaimi diskusijose.
'''Dunning-Kruger efektas''', arba dar kartais vadinamas kaip '''Daningo-Kriūgerio efektas''' - čia kai visokie [[dibilai]] įsivaizduoja besantys protingesniais ir geriau išmanančiais reikalą, nei įvairūs [[protukai]]. Efektą atrado pora [[psichologai|psichologų]] - toksai David Dunning ir Justin Kruger, kurie pastebėjo, kad protukai neretai vertina savo žinias pernelyg prastai, įsivaizduodami, kad čia nieko tokio, tuo tarpu dibilai įsivaizduoja besą labai išmanančiais. Rezultate gaunasi, kad dibilų nuomonė tampa svarbesne, negu protukų nuomonė ir protukai pralaimi diskusijose.


Kaip patys David Dunning ir Justin Kruger pastebėjo, čia kažkokia tai kasdienė [[anozognozija]] yra, kai žmonės realiame gyvenime elgiasi taip, lyg turėtų tokius stiprius [[smegenys|smegenų]] pažeidimus, dėl kurių patys netgi nesuvoktų, kad turi smegenų pažeidimus. Išties gi taip ir yra, nes puikiai žinoma, kad netgi prie ryškiausio [[psichoorganinis sindromas|psichoorganinio sindromo]] visokie ten [[pacientai]] nepastebi, jog kažkas su jais ne taip ir į jokius gydytojus nesikreipia.
Ypatingai būdinga, kad dibilai visiškai nuoširdžiai tiki savo teisumu, netgi kai šneka kliedesius, neatitinkančius netgi pradinių klasių žinių lygio. Tas dibilų įsitikinimas būna toksai stiprus, kad jie tiesiog pajuokiamai sako apie realius dalykus - "''nu ir nusišnekėjo čia''".
 
Kaip patys David Dunning ir Justin Kruger pastebėjo, čia kažkokia tai kasdienė [[anozognozija]] yra, kai žmonės realiame gyvenime elgiasi taip, lyg turėtų tokius stiprius [[smegenys|smegenų]] pažeidimus, dėl kurių patys netgi nesuvoktų, kad turi smegenų pažeidimus. T.y., gaunasi labai specifinis mąstymo sutrikimo sindromas. Išties gi taip ir yra, nes puikiai žinoma, kad netgi prie ryškiausio [[psichoorganinis sindromas|psichoorganinio sindromo]] visokie ten [[pacientai]] nepastebi, jog kažkas su jais ne taip ir į jokius gydytojus nesikreipia.


Bendrai tai visas Dunning-Kruger efektas susiveda į kelis punktus:
Bendrai tai visas Dunning-Kruger efektas susiveda į kelis punktus:
826

pakeitimai

Naršymo meniu