Pipedija - tautosaka, gandai, kliedesiai ir jokios tiesos! Durniausia wiki enciklopedija durnapedija!


Obsesija: Skirtumas tarp puslapio versijų

Jump to navigation Jump to search
6 103 pridėti baitai ,  19:54, 12 liepos 2014
nėra keitimo aprašymo
(Naujas puslapis: '''Obsesija''' arba apsėdimas - tai tokia simptomatika, kur pacientui vis kažkokios įkyrios mintys lenda į galvą, neretai priversdamos netgi visokias nesąmones daryti, o j...)
 
 
2 eilutė: 2 eilutė:


Obsesija savo stiprumu neprilygsta [[balsai galvoje|balsams galvoje]], o ir aidėjimui tos mintys neprilygsta, tačiau įkyrumu užveikia tiek, kad pacientas nuolat apie kažką tik ir tegalvoja, niekaip tų minčių negalėdamas atsikratyti. Obsesijai sunkėjant, pacientas pradeda imtis visokių veiksmų, kad apsiramintų - štai tada atsiranda ir [[kompulsija]].
Obsesija savo stiprumu neprilygsta [[balsai galvoje|balsams galvoje]], o ir aidėjimui tos mintys neprilygsta, tačiau įkyrumu užveikia tiek, kad pacientas nuolat apie kažką tik ir tegalvoja, niekaip tų minčių negalėdamas atsikratyti. Obsesijai sunkėjant, pacientas pradeda imtis visokių veiksmų, kad apsiramintų - štai tada atsiranda ir [[kompulsija]].
Obsesinės mintys pačios savaime nėra [[kliedesiai]], nes jos būna lyg ir atitinkančios įprastą žmonių mąstymą, tačiau jos tokios įkyrios ir persekiojančios, kad [[pacientas]] iš esmės pradeda kliedėti, nes savo nepertraukiamumu jos visiškai neadekvačios.


Obsesija yra būdingas [[obsesinis-kompulsinis sutrikimas|obsesinio-kompulsinio sutrikimo]] požymis, o sunkesniais atvejais - tipiškas požymis, kad jau ateina koks nors [[schizotipinis sutrikimas]] ar ir visai kokia nors [[šizofrenija]].
Obsesija yra būdingas [[obsesinis-kompulsinis sutrikimas|obsesinio-kompulsinio sutrikimo]] požymis, o sunkesniais atvejais - tipiškas požymis, kad jau ateina koks nors [[schizotipinis sutrikimas]] ar ir visai kokia nors [[šizofrenija]].




== Obsesijos simptomatika ir pobūdžiai ==
Yra labai daug įvairių temų ir minčių, kurios yra tipinės obsesijų kamuojamiems pacientams. Čia mokslo vardan jas jums pavardinsim:
* Užteršimo idėjos - pacientas vis galvoja apie tai, kad jis kažkaip susitepęs ar dar kažkokia nešvara kur nors.
** Baimė, kad nuėjęs į tualetą, susitepsi rankas kokiais nors [[myžalai|myžalais]] ar [[šūdai|šūdais]], o dar blogiau, jei darydamas to tualeto duris, susitepsi rankas nuo svetimų myžalų ar šūdų, o netgi paskui plaunant rankas, juk kraną užsukinėsi, o prie jo lietėsi kažkas, kas buvo išsitepęs šūdais ir myžalais, todėl vėl susitepsi.
** Baimė, kad užsikrėsi bakterijomis ar virusais, pvz., [[AIDS]] - nes visur visi liečiasi prie visko, maža kas kokių bakterijų palieka kenksmingų visur.
** Baimė, kad apnuodys aplinkos teršalai, pavyzdžiui, kokia nors [[radiacija]], [[chemija]] ar dar kažkas blogo, kas vis prilimpa ir nuo ko neįmanoma apsisaugoti.
** Baimė, kad apnuodys buitinė chemija, kuri kaip nors blogai veikia organizmą, pvz., išplovus indus, indų ploviklis prasiskverbia per odą ar pasilieka ant lėkščių ir paskui žmonės valgo ir nuodijasi, o tada numiršta ar šiaip suserga kažkokiomis ligomis.
** Šiaip visoks purvas, kuris prilimpa prie drabužių ar dulkės, kurios limpa visur ir taip toliau, o pavientą vis kamuoja mintys, kad jis susitepęs.
* Savikontrolės idėjos - pacientas vis kankinasi, kad kažką padarys netaip, pasielgs kaip [[sociopatas]] ar dar kažko prisidirbs, nesukontroliuos kokio nors savo impulso.
** Baimė, kad kaip nors susižalosi save, pvz., eidamas per gatvę ar šiaip kažką dirbdamas, nes kažką ne taip padarysi ar pasiduosi impulsui šokti po mašina ar dar kažkur.
** Baimė, kad kažką kitą sužalosi, pvz., kad nesusilaikysi ir duosi savo viršininkui per snukį, o gal ir šiaip kokiam žmogui nei už ką trinktelsi.
** Baimė, kad sužais vaizduotė ir imsi įsivaizduoti tokias baisybes, kaip visokie [[lavonai]], [[žudynės]] ar dar kažkas, o tada bus labai blogai, nes bloga pasidarys.
** Baimė, kad pasakysi kažkam kažką įžeidžiamo ar šiaip kokiu nors [[pyderu]] viešai kažką pavadinsi, ar dar ką nors leptelsi.
** Baimė, kad kažką netyčia ar nelabai sąmoningai pasivogsi, pavyzdžiui, kokį tušinuką įsikiši į kišenę, kuriuo rašei tik ką.
* Žalos idėjos - čia pacientas vis kliedi, kad galimai kam nors kažkaip jis pakenkė.
** Baimė, kad esi atsakingas dėl kokių nors blogų įvykių, pavyzdžiui, kad dėl tavęs kažkur kažkas susižeidė, užsidegė, pavogė kažką ir panašiai.
** Baimė, kad kažko nesužiūrėjai ir dėl to įvyko kažkas blogo, pvz., kur nors numetei banano žievę, vadinasi tikrai kažkas paslys ir nugrius ir susižeis.
* Sekualinės idėjos - čia kai pacientas vis save analizuoja, ar jis seksualiai normalus ar šiaip kad kažko neprisidirbtų.
** Visokios kamuojančios nepadorios, ištvirkėliškos ir iškrypėliškos mintys, nuo kurių pačiam darosi baisu ir šlykštu.
** Visokie paciento juntami impulsai ir norai padaryti kokių nors iškrypimų ar šiaip kažkokių ištvirkimų, kurių aplinkiniai nesupras ir kurie pačiam pacientui nepatinka.
** Obsesija dėl [[homoseksualumas|homoseksualumo]] - ar esi normalus, ar visgi kažkur slepiasi koksai tai [[latentinis homoseksualumas]], kuris paskui kaip nors gali įsijungti ar kurį aplinkiniai gali pastebėti.
** Visokios obsesijos apie tai, kad nesi ar esi [[pedofilija|pedofilas]] ar dar koks nors panašus, nes tai gi baisiausias dalykas, o jei taip yra, tai košmaras.
** Baimė, kad kažkaip grubiai pasielgsi su galimu seksualiniu partneriu, dėl ko anas/ana nuspręs, kad jį/ją prievartauji.
* Religinės ir moralinės idėjos - čia kai pacientą vis kamuoja įkyrios mintys apie nepakankamą jo paties dorovę.
** Visokios baimės, kad kažkaip padarysi [[nuodėmė|nuodėmę]], [[erezija|ereziją]] ar dar kažką religiškai netinkamo.
** [[Tolerancija|Tolerantinės]] idėjos apie tai, kad kaip nors pats nepastebėjęs, įžeisi kokių nors tikinčiųjų, ypačiai kokių nors tikinčių mažumų jausmus, pavyzdžiui, kad kaip nors pažeminsi kokius nors [[musulmonai|musulmonus]] ar dar kažką.
** Abejonės apie tai, ar teisingai, moraliai, sąžiningai kažką padarei, ar kartais nepažeidei kokių nors visuomenės moralės normų.
* Tobulumo idėjos - čia pacientai nueina į perteklinį perfekcionizmą ir vis galvoja apie tai, kad viskas turi būti kažkaip tobulai padaryta, pagal kokį nors jų pačių tobulumo įsivaizdavimą.
** Lygumo ar vienodumo idėjos - kad pavyzdžiui, visur turi būti visokių daiktų lyginis skaičius, ar kad tie daiktai simetriškai būtų išdėstyti ir panašiai.
** Žinojimo ir atsiminimo obsesija - nuolatinė baimė, kad kažko nežinosi ar ką nors užmirši.
** Baimė, kad prarasi kokią nors svarbią informaciją ar dar kažką, išmesdamas šiukšles ar kokius nors senus popierius.
** Negebėjimas apsispręsti dėl kokių nors dalykų, kai tik reikia kažką pasirinkti.
** Baimė, kad kažkur ką nors pamesi.
* Kitos idėjos - čia visokios įvairiausios, bet nepakliūnančios į vieną ar kitą anksčiau išvardintą grupę.
** Baimės, kad susirgsi kokia nors liga, pavyzdžiui, kad ims ir netikėtai ištiks infarktas.
** Visokios idėjos apie laimingus ir nelaimingus [[skaičiai|skaičius]], laimingas ir nelaimingas [[spalvos|spalvas]] ir taip toliau.
Daugelis tokių minčių ilgainiui pereina ir į [[kompulsija|kompulsijai]] būdingus elgesio paternus. Pvz., mintys apie tai, kad durys neužrakintos - priverčia pacientą grįžti namo ir tas duris patikrinti. Mintys dėl to, kad rankos šūdinos ar prie jų bakterijos prilipę - priverčia pacientą vis praustis ir praustis.




[[Category:Simptomai]]
[[Category:Simptomai]]
12 858

pakeitimai

Naršymo meniu