Anoreksija: Skirtumas tarp puslapio versijų

2 349 pridėti baitai ,  16:28, 27 liepos 2014
nėra keitimo aprašymo
(Naujas puslapis: '''Anoreksija'''-tai tokia liga, kai boba nori būt ša'''kalė'''.)
 
1 eilutė: 1 eilutė:
'''Anoreksija'''-tai tokia liga, kai boba nori būt ša'''kalė'''.
'''Anoreksija''' - tai toksai [[psichikos sutrikimas|galvos smegenų sutrikimas]], kai kokia visai jau nukvakusi ir sunkia [[dismorfofobija]] besikamuojanti pacientė bando save nukankinti [[dietos|dietomis]] beigi maisto išvėmimu tiek, kad suliesėja iki šakalio pavidalo, o kai kada - ir numiršta iš bado.
 
Dėl pavojaus paciento sveikatai, anoreksijos atveju taikytina hospitalizacija.
 
Paprastai anoreksija prasideda paauglystėje, nors kartais ir vėlesniame amžiuje, kai kokia [[pana]] nusprendžia, kad ji per stora ir dėl to į ją niekas nežiūri. Tada pana bando kažkaip liesintis, pakolei suliesėja iki skeleto pavidalo. Itin sunkus dalykas būna, jei ir sudėjimas pas paną su kiek platesniais dubens ir pečių kaulais, o ir veido žandikauliai platesni, apvalainesni - tokiu atveju net ir sulysus iki styrančių šonkaulių, pati sau ji atrodo kaip klaikus balionas. Ir todėl badauja, liesinasi dar labiau. Kartais tol, kol baigia savęs tobulinimą [[gydomasis morgas|gydomąjame morge]].
 
Dauguma atvejų anoreksija būna pas moteris, bet pasitaiko ir pas vyrus, tad negalvokit, kad čia taip jau grynai moteriška liga.
 
 
== Anoreksijos požymiai ==
Tipiniai anoreksijos požymiai - kaip pas įvairias [[dismorfofobijos|dismorfofobijas]], tiktai šiek tiek specializuoti, susiję grynai su įsivaizduojamu antsvoriu:
* [[Veidrodžio simptomas]] - pacientai praleidžia prie veidrodžio daugiau kaip pusę valandos per dieną
* Laisvi drabužiai, turintys paslėpti menamą antsvorį, nors tas antsvoris ir taip minusinis
* Perteklinis domėjimasis visokiomis dietomis, jų laikymasis, kalorijų skaičiavimas
* [[Bulimija]] - kai staiga išalkęs pacientas netikėtai apsiryja (ilgo badavimo požymis)
* Įvairūs specifiniai [[maisto papildai]], kaip kad visokios jogurto tabletės, obuolių acto piliulės, [[kaspinuočiai|kaspinuočių]] kiaušinių piliulės ir dar keistesni dalykai
* Staigus ir greitas paciento svorio kritimas, nebūtinai iki nesveiko lygio, bet rodantis, jog jis imasi neapgalvotų svorio metimo veiksmų
* Polinkis skaityti ir kaupti visokią literatūrą apie svorio metimą ir dietas, žiūrėti atitinkamas [[TV]] laidas ir pan.
* Sumažėjęs paciento darbingumas, sutrikę gebėjimai užmegsti naujas pažintis, palaikyti draugiškus ir seksualinius ryšius
* Įvairi kita, ne su anoreksija susijusi dismorfofobinė simptomatika
 
 
 
[[Category:Sutrikimai]]
12 859

pakeitimai